120.İMPARATOR PENGUENI


           Antartika'da soğuk hava, en sıradışı boyutlara ulaşır. Bazı yerlerde ortalama sıcaklık -57 iken bazen -89 derece gibi, rekor derecede soğuklara kadar düştüğü olur. Çok az insan kışı Antartika'da geçirmek ister. Bu soğuklarda açıkta olan insan derisi 1 dakikadan az bir sürede donar.

               Ancak listemizin 3. Sırasına yer alan hayvan, burda çıplak ayakla yürüyor. Bu hayvanlar imparator penguenleridir. Kışın başlangıcında deniz donduğunda ve yaşam zorlaştığında, çoğu hayvan kuzeye gitmeyi tercih eder. İmparator penguenleri hariç. Bu inanılmaz dayanıklı hayvanlar dünyanın en soğuk yerlerinde üremeyi tercih ederler. Toplanıp en kötü rüzgarları atlatmak, birbirlerine sökülüp üreme topraklarına gitmek adına, 80 km boyunca yürürler veya kayarlar.

          Her dişi bir tane yumurtlar ve gerisini babaya bırakır. Yalnız babalar kolonisi antartika kişinin karakollarında bekler. Ancak babaların bir sorunu vardır. Bu dondurucu topraklarda yuva yapacak bir malzeme yoktur. O nedenle, erkekler ayaklarından yuva yaparlar. Değerli yumurtalarını ayak parmakları üzerine dengeleyip, sıcak derileri ile ısıtırlar. Bir kışı bu şekilde geçirirler 65 gün boyunca nerdeyse hiç hareket etmezler. Donduru soğuklara acımasız rüzgarlara ve kör eden fırtınalara rağmen ayaklarında tutmaya devam ederler. Ayrıca bu süre içinde hiç yemek yemezler.

           Güneş sonunda geri döndüğünde bütün  kışı buzun üzerinde geçiren herkes rahatlar. Baharın geleceğinin belirtileriyle beraber ıslak buzun üstünde yıllık kutup dalışları yapılıyor. Kurallar basit kıyafet gitmek yok ve tamamen suyun altında olmak zorundasınız. Su çok soğuk olduğu için çabuk girip çıkmak zorundalar. Çünkü soğuk su havaya göre vücut ısısını 32 kat daha çabuk düşürür. Dondurucu sularda kalbinizin durması sadece birkaç dakika alır. Ancak sıradışı hayatta kalma hikayeleride vardır.

           1975 yılının mart ayında Michiganki 18 yaşındaki bir genç yürüyüşe çıktığında buzda açılan bir delikten içeri düştü. Tam olarak 38 dakika donduru, buzlu suyun içeride kaldı. Kurtarıcılar vücudunu sudan çıkardıklarında canlı olduğuna dair hiçbir belirtti yoktu. Aniden hayata döndüğünde morga götürülüyordu. Her memelide görülen bir dalış refleksi sayesinde hatta kalmıştı. Bu reflekste vücut kalp ve beyini hayatta tutabilmek için diğer sistemleri kapatmıştı.
         Aşırı soğuk sularda bu refleks; insanlar ve diğer dalış uzmanlarını uzun süre hayatta tutar. Suya girdiklerinde imparator penguenleride hayatı organlar hariç, kan akışını yavaşalatabildikleri düşünülüyor. Bu sayede birtek nefesle suyun altında 20 dakika kalabiliyorlar.

            Dişi penguenler buzun üzerinde döndüklerinde, aç olan erkeklere dönerler. Dişilerin kışı beslenerek geçirmeleri iyi birşeydir. Çünkü artık yumurtalar çatlamıştır. beslenecek yeni boğazlar vardır. Bu donmuş dünyada hayatta kalabilmeniz için dayanıklı olmanız gerekir. Bebek penguenlerin hala babalarının ayak parmakları üzerinde durmaları gerekmektedir. Buza düşerlerse 2 dakika içinde donarak ölebilirler.

 Ancak bu sıradaki yarışmacı için sorun değil.

Yorumlar

  1. penguenler gerçekten çok dayanıklı hayvanlar,bi belgeselde izlemiştim,fıtınalı buz gibi bi havada,penguenler ayakta kalma mücadelesi veriyorlardı..baba penguen çocuklarına yiyecek bulmak için buzul denizinde yiyecek aramaya çalışırken,anne penguen ise yavrularını fırtınalı o buz gibi havanın olumsuz etkisinden korumak için yavrularının etrafına alıp korumaya çalışır..ancak aradan saatler geçer ve anne penguen bu soğuya daha fazla dayanamaz,yavrularını bırakmak zorunda kalır ve oradan ayrılıp,kendini sıcak bir yere atar..yavrular ise o soğukta hayatını kaybeder..bu anlatttığım yaşanmış gerçek bir belgeselden..yani birebir yaşanmış bi olaydan,kameralara çekmişler bu olayı,belgeselleştirmişlerdi..penguenler çok dayanıklıdır ama bazen aşırı soğuklara bile dayanabiliyorlar..emeğinize sağlık..

    YanıtlaSil
  2. Aslında hayvanlar yavrularundan kolay kolay vazgeçmez. Özelliklede kuşlar. Sıradışı katlarda görülüyor. Diğer iki hayvan çok ilginç bunları okuyunca şaşırmamak elde değil.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder